Lahjoitusopas opiskelijajärjestöille
Miten saada enemmän vaikutusta samalla rahalla
Lahjoitusoppaan avulla jokainen halukas voi moninkertaistaa lahjoituksensa vaikutuksen maailmaan ja varmistaa, että lahjotetuilla rahoilla tehdään mahdollisimman paljon hyvää.
Sisältö
-
Hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen on suosittu osa opiskelijajärjestöjen toimintaa ja kestävä tapa palkita jäsenistöä ja sidosryhmiä. Jos teidän järjestöllänne on tapana lahjoittaa pieni vuosittainen summa hyvään tarkoitukseen tai jos olette pohtineet sellaisen perinteen aloittamista, tämä opas voi auttaa teitä lisäämään lahjoituksen vaikuttavuutta.
Lahjoittaminen, tavalla tai toisella, on jo nykyään tärkeä osa monen järjestön arkea.
Lukuun Lahjoittaminen käytännössä olemme koonneet opiskelijajärjestöiltä hyväksi todettuja lahjoitustapoja, joista voi ottaa mallia omaan toimintaan. Luvussa on myös käsitelty lyhyesti yhdistyslain näkökulmaa järjestönä lahjoittamiseen.
Tämä opas auttaa järjestöjä lahjoittamaan kohteisiin, jotka ovat asiantuntija-arvioiden perusteella vaikuttavuudeltaan erityisen hyviä. Niihin lahjoittamalla jokainen euro tulee käytettyä mahdollisimman tehokkaasti tarkoituksensa edistämiseksi. Kohteiden valintaperusteisiin perehdytään tarkemmin luvussa Miten valita lahjoituskohde?
Olemme jakaneet suosittelemamme lahjoituskohteet neljään osa-alueeseen aiheen perusteella. Terveyttä ja köyhyyttä koskevat kohteet tähtäävät ihmishenkien pelastamiseen ja elämänlaadun parantamiseen ympäri maailmaa. Eläinten hyvinvointiin liittyvät kohteet vähentävät eläinten kärsimystä tehokkailla tavoilla nyt ja tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoskohteet ratkovat yhtä tämän ajan polttavimmista ongelmista, ja tulevaisuuden turvaamiseen keskittyvät kohteet paneutuvat ihmiskunnan ja maapallon tulevaisuuden suuriin haasteisiin. Suosittelemamme lahjoituskohteet esittelyineen on koottu lukuun Tehokkaat lahjoituskohteet.
Tämän lahjoitusoppaan ovat laatineet Effective Altruism Helsinki ja Aalto Effective Altruism -opiskelijajärjestöt, jotka ovat osa maailmanlaajuista tehokkaan altruismin yhteisöä.
Toivomme, että oppaasta on iloa kaikenlaisille järjestöille Suomen korkeakouluissa hyväntekeväisyyshankkeita suunniteltaessa. Jos haluat osallistua keskusteluun tehokkaasta lahjoittamisesta, olet lämpimästi tervetullut Telegram-keskusteluryhmäämme:
https://t.me/lahjoitusopas
Terveisin,
Karla Still, Sara Mansnerus, Salla Salokanto, Ada-Maaria Hyvärinen, Santeri Tani ja muita Effective Altruism Helsinki ja Aalto Effective Altruism -järjestöjen jäseniä
-
Maailmassa on lukemattomia järjestöjä, joiden toiminta on hyväksi maailmalle, mutta tutkitun tiedon valossa hyväntekeväisyysjärjestöjen väliset erot tehokkuudessa vaihtelevat suuresti.
Esimerkkinä tarkastellaan eri keinoja lisätä koulunkäyntiä köyhissä maissa. Käytettävissämme on 100 dollaria. Miten tällä rajallisella summalla voisimme lisätä käytyjen kouluvuosien määrää mahdollisimman paljon? Katsotaan arvioita 100 dollarin lahjoituksen vaikuttavuudesta seuraavassa neljässä hankkeessa:
a) Suora rahansiirto koululaisille (Meksiko): 0,01 lisävuotta koulutusta
b) Tyttöjen koulumenestyksen palkitseminen stipendeillä (Kenia): 0,15 lisävuotta koulutusta
c) Koulupukujen lahjoittaminen (Kenia): 0,68 lisävuotta koulutusta
d) Madottaminen eli loislääkitysten rahoittaminen (Afrikka): 13,9 lisävuotta koulutusta
Jo kahden ensimmäisen vaihtoehdon välillä on noin 15-kertainen ero vaikuttavuudessa.
Kuitenkin parhaimman ja huonoimman vaihtoehdon välillä vaikuttavuuden ero on valtava, yli tuhatkertainen.
Kun järjestönne tekee ostopäätöstä kahden samanhintaisen hankinnan välillä, on itsestäänselvää, että näistä valitaan laadukkaampi vaihtoehto. Hyväntekeväisyydessä rahojen tuottama hyöty ja kustannustehokkuus eivät ole lahjoittajalle yhtä konkreettisia, mutta lahjoituksen saajille on suuri ero sillä, voiko lahjoituksilla lisätä kouluvuosia muutaman päivän vai useamman vuoden.
Olisi hyvin vaikeaa nostaa opiskelijajärjestön keräämää lahjoitussummaa merkittävästi.
Harvoilla opiskelijajärjestöillä on myöskään aikaa ja resursseja tutkia ja vertailla tarkkaan mahdollisia lahjoituskohteita. Lahjoituksen tarkoitus on kuitenkin aina hyödyttää toisia.
Tämän oppaan avulla jokainen halukas voi moninkertaistaa lahjoituksensa vaikutuksen maailmaan ja varmistaa, että lahjotetuilla rahoilla tehdään mahdollisimman paljon hyvää
-
Opiskelijajärjestöt lahjoittavat jo monilla luovilla tavoilla. Alla on inspiraatiota tavoista, joilla tutkitusti tehokkaisiin kohteisiin lahjoittamisen voi saada luontevaksi ja hauskaksi osaksi toimintaa.
Säännöllinen vuosittainen lahjoittaminen
Ainejärjestö Vuorovaikeutus - ympäristöekonomistit ry on jo usean vuoden ajan lahjoittanut rahaa eri hyväntekeväisyyskohteisiin. Vuosittainen lahjoituskohde päätetään yleensä jäsenistön äänestämänä, ja avun summa vaihtelee 100–200 euron välillä.
Oma joukkue hyväntekeväisyyskilpailussa
Ainejärjestö TKO-äly ry on useana vuonna osallistunut kilometrikisaan, jossa jäsenet kerryttävät pyöräilykilometrejä. Jokaista kilometriä kohden lahjoitetaan rahaa hyväntekeväisyyteen osana Ketjureaktio-kampanjaa. Vuonna 2021 järjestön hallitus halusi valita tutkitusti tehokkaan hyväntekeväisyyshankkeen. Siksi he valitsivat lahjoittaa euron jokaista 25 kilometriä kohden kohteeseen, joka äänestettiin GiveWellin suosituksista.
Järjestötervehdykset
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY pyytää jo perinteisesti vuosijuhliensa tervehdyksien yhteydessä luovutettavat muistamiset lahjoituksina ennalta valituille kohteille.
Valittava summa on lahjoittajan päätettävissä, mutta järjestäjän toivoma lahjoituskohde ja maksutiedot kerrotaan jo juhlakutsussa. Käytäntö sopii hyvin kaikenkokoisille järjestöille.
Lahjan saajalle voi kertoa lahjoituksesta kortilla tai diplomilla.
Osa haalarimerkkien tai muun myynnin tuloista
Monilla järjestöillä on tapana tehdä esim. kampanjahaalarimerkkejä, joiden tuotot lahjoitetaan valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen. Monet merkinostajat maksavat merkistä mielellään euron tai kaksi ekstraa, jos tietävät, että lisäraha päätyy tutkitusti hyvään lahjoituskohteeseen. Muita opiskelijajärjestöjen suosimia myyntituotteita ovat seinäkalenterit ja tarrat sekä tietysti laulukirjat ja haalarit.
Palkinnot
Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistys TYT on lahjoittanut rahaa palkintoina. Esimerkiksi ainejärjestön palkitsema Vuoden opettaja sai valita, mihin hyväntekeväisyyskohteeseen ainejärjestö lahjoitti 50 euroa. Lahjan saaja arvosti palkintoa, ja tapa jäi järjestöllä elämään.
Hyvää tekevä tapahtuma
Vuorovaikeutus – ympäristöekonomistit ry järjesti Viikin Lumiukko 2021 -kilpailun, jossa kutakin osallistunutta ainejärjestöä kohti maksettiin 10 euroa hyväntekeväisyyteen. Kilpailun innoittamana muutkin ainejärjestöt kannustivat jäseniään lumiukkojen rakentamiseen vastaavanlaisilla hyväntekeväisyyskannustimilla. Tapa jäi myös elämään ja ideaksi tuleville tapahtumille.
-
Yhdistyslain 23 §:n mukaan yhdistyksen toiminnan kannalta huomattavan omaisuuden luovuttamisesta on päätettävä yhdistyksen kokouksessa. Lahjoituksen huomattavuutta arvioidaan suhteessa yhdistyksen koko varallisuuteen. Tarkkaa prosenttirajaa tai muuta kriteeriä ei ole määritelty laissa. Tämän vuoksi merkittävämpien summien lahjoittamisesta on turvallisinta päättää yhdistyksen kokouksessa. Hallituksen päätös riittää yhdistyksen kannalta tavanomaisiin tarkoituksiin tehtyihin lahjoituksiin, jotka ovat määrältään pienehköjä. Toisin kuin säätiöiden toiminnassa, yhdistyksen antama lahja ei ole sidottu yhdistyksen tarkoitukseen. Lahjoittamisesta ei ole myöskään yhdistyslain 8 §:n nojalla välttämätöntä tehdä kirjausta yhdistyksen sääntöihin. Yhdistyslain 8 § ei kuitenkaan ole esteenä tällaiselle sääntömääräykselle, ja toiminnan läpinäkyvyyden näkökulmasta kirjaus voikin olla suositeltava.
-
Kohdealueiden vertailu
Maailmassa on valtavasti haasteita, mutta resurssit niiden ratkaisemiseksi ovat rajalliset.
Kohdealueita vertaillessa tarkastellaan maailmaa yleisellä tasolla: millaisia ongelmia maailmassa on ja mihin niistä voidaan vaikuttaa tehokkaasti lahjoittamalla? Vaikka maailman ongelmat ovat keskenään hyvin erilaisia, niiden ominaisuuksia voidaan kuitenkin vertailla.
Yksi näkökulma ongelmien vertailuun on tutkia, ovatko ne sekä laajoja, laiminlyötyjä että ratkaistavissa.
Näiden kriteerien perusteella merkittävimmiksi kohdealueiksi on tällä hetkellä tunnistettu globaali köyhyys ja terveys, eläinten hyvinvointi ja tehotuotannon ongelmat sekä tulevaisuuden turvaaminen. Siksi lahjoitusoppaassa keskitytään erityisesti näihin ongelmiin. Ilmastonmuutos on eroteltu edellisistä vielä omaksi luvukseen.
Arviointijärjestöjen tutkimuksen hyödyntäminen
Yksityishenkilönä tai pienenä järjestönä tuhansien eri hyväntekeväisyysjärjestöjen tarkka vertailu on lähes mahdotonta, mutta arviontijärjestöjen tekemän työn kautta järjestöjen hyväntekeväisyyystyön laadusta on mahdollista saada helposti tietoa.
Esittelemme siksi oppaassa lahjoituskohteiden lisäksi arviointijärjestöjä, joiden toteuttamien selvitysten perusteella avustuskohteet on valitt
Huom. Tämä osio on tiivistelmä varsinaisen lahjoitusoppaan sisällössä. Jos haluat oppia enemmän, lue koko Lahjoitusopas esim lataamalla PDF.
-
Lahjoitusvarojen tehokas kohdentaminen parantaa maailmaa kahdella tavalla. Ensinnäkin lahjoitusten vaikutus ja hyöty (vaikuttavuuden odotusarvo) on suurempi. Toisekseen tehokkaaseen lahjoittamiseen keskittyminen kannustaa avustusjärjestöjä toimimaan optimaalisella tavalla ja raportoimaan toiminnastaan lahjoittajille läpinäkyvämmin, mikä osaltaan lisää järjestöjen tehokkuutta ja lahjoittajien luottamusta järjestötoimintaan sekä vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta.
Tämä opas on kirjoitettu parhaan tämänhetkisen tiedon valossa, ja suosittelemamme järjestöt päivittävät ajantasaista tietoa omille sivuilleen maailman muuttuessa jatkuvasti. Jos oppaasta tai lahjoittamisesta herää kysyttävää tai löydät jonkin virheen tai puutteen, ota rohkeasti yhteyttä meihin (sähköposti: eafinland@altruismi.fi ). Vastaamme mielellämme kaikkiin kyselyihin efektiiviseen altruismiin ja tehokkaaseen lahjoittamiseen liittyen
-
Oppaan ovat koonneet Effective Altruism Helsinki (EAHY) ja Aalto Effective Altruism (Aalto EA) -järjestöjen jäsenet. Effective Altruism Helsinki on HYY:n alainen ja Aalto Effective Altruism AYY:n alainen opiskelijajärjestö.
Molemmat järjestöt ovat osa Effective Altruism Finland -järjestöä ja maailmanlaajuista efektiivisen altruismin liikettä, jonka keskiössä on löytää parhaat tavat tehdä maailmasta parempi paikka. Toimintamme tarkoituksena on auttaa jäseniämme tunnistamaan ja toteuttamaan tehokkaimpia hyvän tekemisen tapoja omassa elämässään. Järjestämme keskusteluiltoja, kursseja ja työpajoja efektiiviseen altruismiin liittyvistä aiheista, kuten urasuunnittelusta, päätöksenteosta ja priorisoinnista eri kohdealueiden välillä.
Efektiivinen altruismi on maailmanlaajuinen filosofian suuntaus ja kansalaisliike, joka soveltaa todisteperäistä tietoa löytääkseen ja toteuttaakseen kaikkein tehokkaimmat tavat parantaa maailmaa. Rahan lahjoittamisen kontekstissa eniten hyvää tekevät sellaiset hankkeet, joiden avulla voidaan saada aikaan suurin positiivinen vaikutus jokaista lahjoitettua euroa kohden. Olemme koonneet tämän oppaan tarjotaksemme tietoa tutkitusti tehokkaista hankkeista. Uskomme rahaa lahjoittavien opiskelijajärjestöjen toivovan, että heidän lahjoituksensa käytettäisiin optimaalisella tavalla. Oppaan sisältämiä tietoja saa jakaa vapaasti eteenpäin, sillä mielestämme tieto tehokkaista lahjoitustavoista kuuluu kaikille.
Jos kiinnostuit efektiivisestä altruismista, olet lämpimästi tervetullut osallistumaan toimintaamme!
-
Tietoa lahjoituskohteista ja miksi uskomme niiden olevan vaikuttavimmat, löytyy lahjoitusoppaan pdf-versiosta.
Lahjoituslinkit löytyvät alempaa
Kärkisuosituksemme
-
GiveWell: Maximum Impact Fund
GLOBAALI TERVEYS JA KÖYHYYS
-
The Founders Pledge: Climate Change Fund
ILMASTONMUUTOS
-
Animal Charity Evaluators: Recommended Charity Fund
ELÄINTEN HYVINVOINTI
Muut lahjoituskohteet
Tiedätkö järjestön joka voisi kiinnostua lahjoitusoppaasta? Kerro siitä heille!
Onko sinulla kysymyksiä? Ole meihin yhteydessä: eafinland@altruismi.fi